
Endometrioza – boala secolului
Endometrioza este una dintre cele mai răspândite afecțiuni ale secolului în rândul femeilor.
Ce este mai exact această boală și ce presupune? Iată mai jos!
Endometrioza este o tulburare în care țesutul, similar cu țesutul din care este format mucoasa uterului, crește în afara cavității uterine. De unde numele de endometrioză? De la faptul că, interiorul uterului este căptușit de un perete cu numele de endometru. Această afecțiune apare atunci când țesutul endometrial crește pe ovare, intestin și țesuturi, ceea ce duce la acoperirea întregului pelvis. Acest lucru nu este unul obișnuit, deoarece țesutul endometrial nu are voie să fie în întregul pelvis, însă acest lucru nu este exclus.
Dereglările menstruale, dar și cele hormonale, pot afecta locul în care se află țesutul endometrial. Acest lucru poate determina apariția unor dureri deranjante, dar chiar și inflamații care pot duce la infecții sau la agravarea întregii afecțiuni. Țesutul blocat în zona pelviană poate provoca iritații, formarea unor răni deschise interioare, durere profundă în timpul menstruației și probleme de infertilitate.
Endometrioza se manifestă în patru stadii: mic, blând, moderat și sever.
Simptomele endometriozei
- durere profundă în timpul menstruației
- crampe deranjante care încep înainte cu două săptămâni de menstruație
- durere în timpul actului sexual
- durere lombară în timpul menstruației
Ce trebuie să faci dacă observi astfel de simptome?
Endometrioza nu are niciun tratament exact pentru a o vindeca, însă simptomele ei pot fi diminuate cu un tratament corect, venit din partea medicului specialist. Există opțiuni chirurgicale și medicale care sunt disponibile în spitale pentru a ajuta la diminuarea simptomelor și gestionarea potențialelor complicații. Câteva dintre modalitățile de diminuare a simptomelor endometriozei sunt: terapie cu hormoni, contraceptive și inel vaginal. Totodată, o cale excelentă pentru tratarea întregului aparat reproductiv o reprezintă absorbantele cu ioni negativi, care acționează ca un pansament asupra afecțiunii. Aceste absorbante cu ioni negativi ajută la diminuarea a numeroase simptome, dar și a infecțiilor vaginale.
Ce cauzează endometrioza?
În timpul unui ciclu menstrual regulat, uterul elimină acel țesut protector din interior. Cauza exactă a endometriozei nu este cunoscută, dar sunt numeroase teorii ale medicilor în legătură cu această afecțiune.
Una dintre cele mai vechi teorii despre apariția endometriozei apare din cauza unui proces numit menstruație inversă. Acest proces presupune faptul că sângele menstrual se întoarce înapoi prin trompele uterine. Așadar, se întoarce în cavitatea pelviană, în loc să părăsească corpul prin vagin.
O altă teorie spune că hormonii transformă celulele din afara uterului în unele similare cu cele care acoperă uterul. Acestea sunt cunoscute ca celule endometriale.
Așadar, endometrioza – boala secolului este o afecțiune fără tratament care să o facă să dispară, ci doar să îi diminueze simptomele. Din păcate, aceasta afectează mai mult de o treime din femei și, de cele mai multe ori, duce la infertilitate. Totuși, acest lucru nu înseamnă că trebuie să lași endometrioza să îți controleze viața. Trebuie să vizitezi medicul specialist pentru un tratament care să diminueze simptomele.