Importanța PH-ului vaginal –  acid sau alcalin

Importanța PH-ului vaginal –  acid sau alcalin. La un PH vaginal peste 4.5, bacteriile rele se dezvoltă, cauzând infecții și dezvoltând celule canceroase.

PH-ul vaginal- este vaginul tău acid sau alcalin?

Probabil ai auzit că valoarea pH-ului vaginal este o parte importantă în sănătatea intimă. Dar ce este de fapt pH-ul și de ce este așa important pentru sănătatea ta reproductivă? Citește în continuare pentru a afla ce este o valoare normală a pH-ului și dacă vaginul tău ar trebui să fie acid sau alcalin.

Ce este o valoare a pH-ului?

pH-ul este o scară ce indică aciditatea și alcalinitatea. Clasamentul este de la 0 la 14, cu 0 fiind cel mai acid si 14 fiind cel mai alcalin. Apa are pH 7, ceea ce se referă, in general, la un pH neutru. O valoare a pH-ului vaginal sănătoasă este undeva între 3.8 și 4.5 în clasamentul acidității. Cauzele pentru acest lucru sunt bacteriile bune care trăiesc în vagin și care produc acid lactic care reduc valoarea pH-ului.

Importanta pH-ului vaginal

Mediul acid al vaginului este bariera naturală împotriva infecției și iritației, din momentul în care reprima creșterea bacteriilor rele care prefera un mediu mai putin acid. Acest lucru înseamna că atâta timp cât numarul bacteriilor bune este mare și pH-ul vaginal este acid, bacteriile rele au o șansa mica de a crește, scazând șansa de infecție.

Odata ce valoarea pH-ului vaginal crește peste valoare de 4.5, bacteriile rele au oportunitatea de a se dezvolta si de a crește, cauzând infecții și predispoziție de e dezvolta celule canceroase. Aceasta poate rezulta în simptome precum scurgere, miros, mâncărime și alte disconforturi vaginale. Schimbările în valoarea pH-ului au, de obicei, legatură cu vaginoza bacteriana.

Ce cauzeaza schimbari in pH?

Valoarea pH-ului se poate schimba datorita numeroșilor factori – aici găsești câteva lucruri pe care poți să le faci pentru a-ți proteja sănătatea vaginală și să îți menții valoarea pH-ului în limitele normale ale acidului:

  • Antibioticele. Aceste medicamente nu ucid numai bacteriile rele, ci și bacteriile bune ce sunt responsabile pentru a mentine mediul vaginal acid si sănătos. În timp ce folosești antibiotic sau după, folosește un produs ce stimuleaza bacteriile bune.
  • Activitatea sexuală. Valoarea pH-ului alcalin al spermei poate perturba mediul acid al vaginului și poate stimula bacteriile daunatoare cauzând BV (Vaginoză bacteriană). Poți remarca asta printr-un miros puternic dupa ce faci sex neprotejat. Daca acest lucru ți se întâmplă, folosește prezervativ pentru a preveni disconforturile.
  • Alaptarea sau menopauza. Scaderea nivelului de estrogen (datorat alaptarii sau menopauzei) poate reduce numarul lactobacililor și, eventual, poate cauza o crestere în pH-ul vaginal (prin urmare, reduce aciditatea). Dacă ești în perioada alăptării sau menopauzei, încearcă un produs cu prebiotic ce poate stimula bacteriile bune să crească și să îți mentină valoarea pH-ului in valorile bune.       Sursa: multi-gyn.ro

Importanța PH-ului vaginal –  acid sau alcalin

Leave a comment