
Endometrioza și implicațiile necunoscute ale acesteia
Endometrioza este o boala progresivă, de multe ori debilitantă care afectează 10% la 15% din femei în timpul anilor lor de reproducere. Aceasta a fost descrisă în literatura medicală cu mai mult de 300 de ani în urmă și de atunci a fost recunoscută ca o boală cronică, dureroasă, și, adesea, progresivă la femei. Leziunile de endometrioză apar atunci când celulele mucoasei uterului (endometriale), cresc în afara uterului, frecvent în regiunea pelvină. Cauzele endometriozei sunt necunoscute.
Unii au susținut că endometrioza poate fi vindecată. Din păcate, acest lucru nu este întotdeauna adevărat.
În prezent, cel mai eficient tratament pentru endometrioză este eradicarea chirurgicală a bolii folosind tehnici, cum ar fi excizia laparoscopică și eradicarea cu înaltă tehnologie. Un chirurg experimentat este capabil să utilizeze diferite metode, cum ar fi electrocauter, lasere, foarfece, sau cu ultrasunete, pentru a eradica complet boala cu aceste tehnici minim invazive.
Statistic endometrioza reprezintă:
- unul din primele trei cauze de infertilitate feminină;
- 30% până la 40% din femeile cu endometrioză sunt infertile;
Simptomele comune:
- durere înainte și în timpul menstruației (similar cu crampe menstruale chinuitoare);
- dureri și tulburări intestinale;
- dureri cronice pelvine;
- durere în timpul sau după actul sexual;
- mișcările intestinale sau urinare dureroase în timpul perioadelor menstruale;
Clasificare:
În funcție de numărul leziunilor de endometrioză și întinderea aderențelor și țesutului cicatricial există mai multe stadii:
- minimă (Stadiul 1);
- ușoară (Stadiul 2);
- moderată (Stadiul 3);
- severă (Stadiul 4);
Studii recente au arătat că tratamentul chirurgical al endometriozei, indiferent de stadiu, este mult superioar decât utilizarea de medicamente atunci când comparăm ameliorarea simptomelor de durere și a rezultatelor de fertilitate.
Diagnostic
Diagnosticul de certitudine se realizează prin laparoscopie – metodă minim invazivă ce permite vizualizarea implantelor de endometrioză, stadializarea bolii. Laparoscopia permite în același timp pe lângă diagnosticul endometriozei și excizia implantelor de endometrioză.
Alte teste de diagnostic (testele opționale efectuate înainte de laparoscopie pentru a exclude alte cauze):
- testele de sange (CA125)
- ecografie
- Tomografia computerizată (CT)
- imagistica prin rezonantă magnetică (IRM)
Tratamentul endometriozei
În prezent nu există nici un tratament medical curativ pentru endometrioză. Medicamentele antiinflamatoare sunt des folosite în tratarea endometriozei pentru a alunga durerea pelvină.
Pacientele cu endometrioză pot prezenta suferințe clinice diferite în diferite etape ale bolii. Tratamentul depinde de varsta pacientului, gradul de boală, severitatea simptomelor, precum și dorința de fertilitate.
Tratamentul laparoscopic al endometriozei trebuie să fie efectuate de către un laparoscopist experimentat, care are o vastă experiență în tratamentul acetei afecțiuni.
Chirurgia laparoscopică este acum considerată standard pentru tratamentul chirurgical al endometriozei. Chiar și endometrioza cu localizare intestinală sau pe vezica urinară pot fi tratate prin laparoscopie. Tratamentul laparoscopic al endometriozei oferă chirurgilor posibilitatea de a vizualiza chiar și proliferări mici endometriozice. Acest lucru prezintă beneficii evidente : spitalizare pe termen scurt și recuperare rapidă. Cicatrizarea este limitata la trei incizii mici, în regiunea pelvină.
Cele mai multe femei pot vedea o ameliorare a simptomelor durerii lor dupa o intervenție chirurgicală. În plus, acele femei cu tratament de infertilitate eșuat, cum ar fi IVF ( fertilizarea in vitro) și IUI (inseminare intrauterină), secundar endometriozei, vor avea o șansă mai bună de a obține o sarcină.
Sursa : drbratila.ro
Endometrioza și implicațiile necunoscute ale acesteia
O sugestie importantă pe care ți-o poate oferi echipa de la SANOS este să încerci absorbantele cu IONI NEGATIVI. Am avut foarte multe cliente care ne-au mărturisit că simptomele endometriozei s-au ameliorat considerabil după ce au folosit absorbantele cu ioni negativi de la AUNITY. Sunt câteva trucuri importante pe care este bine să le știi:
- folosește un absorbant de igienă zilnică (pachetul verde) și pe burtică, în dreptul endometrului; dacă ai dureri foarte mari, poți să folosești chiar două;
- între menstruații folosește cel puțin 3 luni absorbantele zilnice (pachetul verde);
- nu mai folosi niciun fel de absorbant sau lenjerie sintetică.