Mangosteenul – regina fructelor tropicale cu beneficii

Considerat probabil cel mai delicios fruct din întreaga lume, Mangosteenul a fost foarte apreciat încă din timpuri străvechi.
            Cu siguranță de mango am auzit cu toții, însă acest fruct numit mangosteen este foarte puțin cunoscut chiar și de cei mai mari iubitori de fructe. Chiar dacă numele lor sunt destul de asemănătoare, cele două fructe nu au nici o legătură și nici nu arată la fel.
            Mangosteenul (Garcinia mangostana) este un fruct mic și rotund care are coaja de culoare închisă (roșiatic spre violet, chiar purpuriu), iar mijlocul comestibil fiind cremos și delicat.
           

            Ce conține acest fruct?

Mangosteenul – regina fructelor tropicale cu beneficii

            Are un bagaj bogat în vitamina B1, C, B6, B9 și calciu, având un echilibru perfect de zaharuri și acizi. Conține minerale precum magneziul care facilitează vindecarea rănilor. În prezen, cercetătorii au descoperit că o porție de mangosteen conține 63 de calorii, 0,5 grame de proteine, 5,1 grame de fibre, 0,36 miligrame de fier, 50 UI vitamina A și 10 miligrame de calciu.
            Un număr apoximativ de 40 de compuși cunoscuți ca xantoni, au efecte dovedite de inhibare a receptorilor serotoninei, care se găsesc în acest fruct și reprezintă o cantitate enormă.
            Datorită xantonelor și concentrației mari de taninuri care se găsesc în extractul cojii de mangosteen, au proprietăți antibacteriene. Ele ajută la protejarea pielii de erupții cutanate, eriteme neplăcute, pori dilatați și rozacee.

            Potențialul de leac al Mangosteenului

Mangosteenul – regina fructelor tropicale cu beneficii

            Planta de mangosteen este mereu asociată cu reglarea ritmului cardiac și cu funcționarea sistemului imunitar la un nivel optim.
            Având activitate antimicrobiană și antiparazitară este folosit pentru acnee, dizenterie, ulcer, precum și în lupta cu microbi ai tuberculozei sau a parazitului malariei.
            Mai este cunoscut și ca „regina fructelor tropicale” sau „sementah” datorită utilizării ei de-a lungul istoriei pentru reglarea tensiunii, tratarea rănilor, a inflamațiilor și chiar a holerei.
            Fructele sale și sucurile care conțin mangosteen sunt utilizate ca supliment natural pentru tratarea infecțiilor și a diereei datorită prezenței de proteină, potasiu și a altor nutrienți. Luptă și împotriva ciupercilor, principalii inhibitori fiind tot xantonii.

Crema hidratantă Anti Aging ANION BALANCE cu extract de Mangosteen și ioni negativi este unică pe piață și este special dezvoltată de compania Aunity. Este un produs cosmetic cu ingrediente naturale și o textură usoară destinată pentru utilizarea zilnică pentru ea și pentru el. Aceasta catifelează pielea, o luminează, dă un sentiment de confort și netezește tenul. Crema este îmbogățită cu provitamina B 5, aloe vera, unt de shea, ulei din semințe de struguri, ulei de avocado și acid hyaluronic.

Cum se poate consuma?

Mangosteenul – regina fructelor tropicale cu beneficii

Linia centrală a fructului se poate șterge cu un cuțit, iar apoi se decojește. Șansele să se găsească într-un supermarket sunt foarte mici deoarece fructul are un termen de valabilitate extrem de scurt.
            De recomandat este evitarea fructului de mangosteen care prezintă pe suprafața lui crăpături sau rășină.

Iată 19 beneficii ale mangosteenului:

                        – are efect antioxidant;
                        – este redus în calorii;
                        – conține vitamina C;
                        – ajută fluxul sanguin;
                        – reduce colesterolul;
                        – ajută în tratarea tuberculozei;
                        – ajută la prevenirea cancerului;
                        – controlează tensiunea arterială;
                        – are efect anti-inflamator;
                        – tratează boala Alzheimer;
                        – tratează acneea și alte probleme comune ale pielii;
                        – repară celulele, videcă boli ale peilii;
                        – menține greutatea corporale;
                        – luptă împotriva parodontozei;
                        – reglează menstruația;
                        – tratează tulburări ale stomacului;
                        – efect anti-îmbătrânire;
                        – efect energizant;
                        – tratează infecțiile virale.

Mangosteenul – regina fructelor tropicale cu beneficii


            Efecte adverse

De luat în considerare că ar putea avea semințe dure care trebuie scuipate, deși în general acestea sunt mici și puține.
            Înainte de utilizarea unui supliment cu mangosteen pe termen lung, e bine de luat în considerare efectele secundare precum risc de sângerare, acidoză lactică.
            Pacienților cu diabet se recomandă consumarea cu prudență.
           

Leave a comment