
Chistul ovarian: tipuri, cauze, simptome, prevenție
Acest chist ovarian este de fapt un mic sac cu lichid care apare la nivelul ovarelor. La femeile de toate vârstele este întâlnit destul de frecvent, cele mai multe dintre aceste chisturi sunt benigne.
Dintre acestea, mai puțin de 10% au caracter malign.
Pe perioada copilăriei sunt de cele mai multe ori benigne, astfel chisturile care sunt mici nu necesită tratarea prin medicamente, doar să fie periodic supravegheate.
Însă, pot fi cazuri unde este necesară intervenția chirurgicală.
Chistul ovarian: tipuri cauze simptome prevenție
Chisturile sunt întâlnite cel mai des la femeile de vârstă fertilă. Majoritatea celor care au avut chisturi ovariene la un moment dat, au fost mici și au dispărut de la sine.
Există cazuri în care acestea pot avea o compoziție complexă, conținând structuri solide care ridică suspiciunea de laignitate. Chisturile maligne sunt frecvent întâlnite la femeile care au vârsta de la 40 de ani în sus.
Cauzele apariției
Depind de vârstă. Spre exemplu, la fetițele care nu au atins încă vârsta pubertății, cele mai comune sunt chisturile cu dimensiuni mici.
Când sunt întâlnite cazuri în care sunt de mărimi mai mari, atunci este vorba de pubertatea precoce.
Chistul ovarian: tipuri cauze simptome prevenție
La tinerele domnișoare ajunse la vârsta adolescenței unde menstruația a apărut, chistul este strict legat de ciclul menstrual și se retrage fără a fi nevoie de tratament.
La o femeie matură, cele mai multe dintre chisturi apar ca rezultat al existenței ciclului menstrual.
Factori
Factorii de risc care pot duce la accentuarea apariției chisturilor ovariene sunt: existența problemelor hormonale, endometrioza, sarcina, existență unor infecții pelviene severe sau dacă au mai existat în trecut chisturi cu probleme.
Chistul ovarian: tipuri cauze simptome prevenție
Simptome care pot apărea
Cele mai multe dintre chisturile ovariene sunt, de regulă, inofensive și nu dezvoltă niciun simptom. Ele dispar fără ajutorul medicamentelor și pot fi depistate în timpul unui control la medicul ginecolog.
Însă, cu cât este mai mare, cu atât probabilitatea ca el să dezvolte simptome este mai mare. Unele dintre ele pot să producă o senzație de de presiune, greutate sau durere abdominală. Durerea poate să fie prezentă în timpul actului sexual.
Există unele chisturi care produc hormoni ce afectează perioadele menstruale, astfel ciclul poate să devină neregulat sau sângerarea să fie mult mai abundentă.
Pentru femeile care se află în perioada de postmenopauză, chisturile acestea pot cauza sângerări vaginale. Mai pot apărea și senzații de greață sau vărsături.
mic sac cu lichid care apare la nivelul ovarelor
Atunci când chistul se rupe sau devine ștrangulat, se resimte o durere ascuțită la nivel abdominal, chiar brutală, care poate fi însoțită de dureri de cap manifestate brusc, greață și febră.
Pot, de asemenea, să apară frisoanele, senzația de slăbiciune și accelerarea respirației. Dacă apar asemenea manofestări, trebuie mers la un contol ginecologic.
Tipuri
Cel mai întâlnit tip de chisturi sunt cele funcționale, care se resimt spontan.
Ele sunt clasificate în:
Chisturi foliculare care sunt cele mai frecvente. Foliculul conține un lichid care are rolul de a proteja ovulul ce urmează a fi eliminat la ovulație.
Dacă ruptura foliculului nu se produce șii ovulul nu este eliberat, el crește în proporții și se umple cu lichid. De cele mai multe ori, acesta dispare în câteva săptămâni fără a fi necesar un tratament.
Cele mai rare sunt chisturile luteinice și se dezvoltă în țesutul restant după ovulație. De cele mai multe ori ele se resimt spontan pe o perioadă de câteva luni, dar se pot rupe, ceea ce duce la sângerări interne și dureri bruște.
mic sac cu lichid care apare la nivelul ovarelor
Un alt tip de chisturi sunt cele patologice:
Chistul dermond care conține o varietate de țesuturi precum păr, țesut epitelial, dinți și multe altele. Acesta necesită intervenție chirurgicală, cel mai des este întâlnit la femeile cu vârste mai mici de 30 de ani.
Chistadenomul se dezvoltă din țesutul exterior al ovarului și poate ajunge la dimensiuni mari. De obicei nu are caracter malign dar este necesară intervenția chirurgicală. Cel mai frecvent apare la femeile cu vârsta de peste 40 de ani.
mic sac cu lichid care apare la nivelul ovarelor
Sindromul ovarelor polochistice apare la femeile la care ovulația nu se produce în mod regulat. Ovarele sunt mai mărite în volum, existând multe chisturi care se află sub o capsulă ovariană îngroșată.
Endometriomul este un chist care căptușește interiorul uterului și invadează ovarul. De cele mai multe ori nu prezintă niciun simptom, dar pot fi dureroase în timpul menstruației sau în timpul actului sexual.
Mod de prevenție
Din păcate nu există un mod anume prin care se pot ăreveni chisturile ovariene, însă controalele periodice la medicul ginecolog pot favoriza depistarea lor timpurie.
Se recomandă urmărirea modificărilor persistente legate de menstruație.
Stilul de viață
Este recomandată menținerea unei greutăți normale deoarece, sindromul ovarelor polichistice se sociază cu obezitatea în jumătate din cazuri.
Este bine să existe o dietă echilibrată cu fructe și legume, fără exces de carbohidrați și alimente procesate.
De ajutor pot fi masajul, exercițiile de întindere și tehnicile de relaxare.